Tıbbi Bitkisel Çay hazırlamak için kullanılan bütün veya parçalanmıs droglar sıkı kapalı kaplarda, oda sıcaklıgında nem içermeyen yerlerde, günes ısınlarından korunarak, tercihen karanlık yerlerde saklanmalıdırlar. Açıkta satılan ve saklanmıs droglar kullanılmamalıdır. Çünkü açıkta saklama etken maddelerin kaybolmasına sebep olmaktadır. Uygun olmayan isleme ve saklama kosullarında bitkilerde enzimatik degisimler sonucu, etkili maddenin etkisiz hale dönüsümü söz konusu olabilir. Saklandıgı ortamdaki nem ve sıcaklıgın yanı sıra saklama süresi de bitkinin etkinliginde önemlidir.
Sterilizasyon Islemi:
Gıda ısınlaması, gama ısınları kullanılarak, gıdaların teknolojik amacına uygun olarak yeterli dozda ısınlanması islemidir. Gıda ısınlaması, gıdaların sterilizasyon amacından daha çok gıdaların korunmasına yönelik basvurulan bir yöntemdir.
Gıda kökenli hastalık yapıcı E. Coli, Salmonella, Campylo-bacter, Listeria türündeki mikroorganizmaları yok etmek ve gıdalara zarar veren böcek, parazit olusumunu önlemek ve gıdaların raf ömrünü arttırmak amacıyla ısınlama islemi gerçeklestirilir.
Gıdaların belirli dozlarda gama-ısınları ile sterilizasyonunun saglık yönünden zararlı ve toksikolojik tehlike olusturmayacagı ve kullanılabilecegi;